Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Iwi Iwi Patrycja _1805 Tamara E boj fra oszlo Basia Zielińska Wtf ? Nietak (10543 niezalogowanych)
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
GEORGIA napisał:
- jest jeszcze rubryczka na dane ojca i tu sie wpisuje faktyczne dane ojca. Czyli, moze byc sytuacja, ze np. masz po swoim mezu Kowalska i dziecko bedzie miec tez nazwisko Kowalska, a ojciec np. Papandreu

czyli wpisuje go (greka) jako ojca, czy chce czy nie...a nazwisko po mężu...z tym że mąż nie życzy sobie...ale nie ma na razie wyjścia...rozumiem .

Rozumujesz prawidlowo
Twoj obecny maz nie ma nic tu do powiedzenia, bo sprawa nie dotyczy jego(w akcie urodzenia dziecka sa dane innego mezczyzny)
To ty dajesz swoje nazwisko ( weszlas w jego posiadanie poprzez slub i traktujesz jako swoje), dziecku.
Z mojego punktu widzenia, najbardziej etycznie byloby jednak wrocic do swojego nazwiska panienskiego i wtedy dziecko tez mialoby takie samo. Zalatwisz to w 3 tygodnie w folkeregister przez internet.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
125 Postów

(hananaszk)
Stały Bywalec
nie wiem jak jest w NO ale w PL bez obecnosci ojca dziecka w urzedzie nie mozesz wpisac jego imienia i nazwiska tylko imie, na logike jesli moznaby to robic samemu to by kazda samotna matka wpisywala sobie kogo chce w akcie urodzenia, moze maja tu inne procedury nie wiem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
GEORGIA napisał:
...a nazwisko po mężu...z tym że mąż nie życzy sobie...ale nie ma na razie wyjścia...rozumiem .
To jest rowniez twoje nazwisko a nie tylko meza i mozesz je zatrzymac sobie nawet po rozwodzie, czyli zmiana nazwiska z powrotem na panienskie nie jest konieczna.
To, ze maz nie chce, to raczej tak przez meska dume, bo przeciez i tak nie bedzie stal w papierach dziecka.
Zmiana nazwiska to dosyc duze komplikacje - banki, prawo jazdy, paszport, itd., duzo z tych spraw jest zwiazana wyjazdami do Polski, lub z kosztami w ambasadzie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
125 Postów

(hananaszk)
Stały Bywalec
"Z mojego punktu widzenia, najbardziej etycznie byloby jednak wrocic do swojego nazwiska panienskiego i wtedy dziecko tez mialoby takie samo. Zalatwisz to w 3 tygodnie w folkeregister przez internet."

a co do nazwiska to tez jak ma je teraz zmienic nie ma rozwodu (rozwod w PL) gdzie zeby zmienic nazwisko tez trzeba troche procedur a niby moze przez ewidencje ludnosci w NO chociaz nie jest obywatelem NO tylko PL wrocic do panienskiego ?? moze ja nie rozumiem tu czegos
jedyne co tu sie mi zgadza i pasuje to ze moze dac nazwisko ktore ma po mezu
( w tym momencie takze jej nazwisko) a reszta cos nie tak ale zaznaczam nie znam sie lepiej sie poradz faktycznie kogos kto sie zna na prawie norweskim
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
hananaszk napisał:
nie wiem jak jest w NO ale w PL bez obecnosci ojca dziecka w urzedzie nie mozesz wpisac jego imienia i nazwiska tylko imie, na logike jesli moznaby to robic samemu to by kazda samotna matka wpisywala sobie kogo chce w akcie urodzenia, moze maja tu inne procedury nie wiem

Maja, bo ojcostwo musi ojciec dziecka zaakceptowac. Jezeli tego nie zrobi, to z urzedu musi zrobic proby DNA.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
Elise napisał:

Zmiana nazwiska to dosyc duze komplikacje - banki, prawo jazdy, paszport, itd., duzo z tych spraw jest zwiazana wyjazdami do Polski, lub z kosztami w ambasadzie.

Nie w dzisiejszych czasach
Jezeli dziewczyna ma prawo stalego pobytu, to wysyla prosty formularz do folkeregister i odpowiedz przychodzi w ciagu 3 tygodni, a pozniej wszystko "leci" automatycznie, bez kiwniecia palcem.
Rachunki przychodza na nowe nazwisko, skattekort, karty bankowe, itp...... nikogo nie trzeba informowac
Problem jedynie z paszportem, ale moze to zalatwic w czasie pozniejszym jak juz bedzie w Polsce.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
hananaszk napisał:

a co do nazwiska to tez jak ma je teraz zmienic nie ma rozwodu (rozwod w PL) gdzie zeby zmienic nazwisko tez trzeba troche procedur a niby moze przez ewidencje ludnosci w NO chociaz nie jest obywatelem NO tylko PL wrocic do panienskiego ?? moze ja nie rozumiem tu czegos

Zmiana nazwiska w dzisiejszych czasach niewiele ma wspolnego ze slubem. Mozna zmienic sobie nazwisko i bez slubu i w czasie slubu i po rozwodzie.....
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
20 Postów
KATARZYNA WOLAK
(GEORGIA)
Wiking
WITAM ZNÓW.
Nazwiska nie będę zmieniała, i panieńskiego nie dam .Rozmawiałam z mężem i stwierdził że mu nie będzie przeszkadzało aby mała miała nazwisko po nim, skoro Grek nie chce dać swojego- ale przyznaje się do dzidzi i bedzie widniał jako ojciec biologiczny- bonie ma wyjscia. I w zasadzie sprawa rozwiązana. Przecież dziecko powinno znać swoje korzenie.A pozatym bedzie miała nazwisko takie samo jak ja, bedzie mniej komplikacji...pozdrawiam wszystkich i dziękuję za pomoc..mam nadzieję że kiedyś te informacje będą komuś przydatne
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
GEORGIA napisał:
..mam nadzieję że kiedyś te informacje będą komuś przydatne
i ja również
może któraś pomyśli ciut zanim się nadstawi
a nie jak te murzynki w Africa
PS
to nie koniec twoich problemów
a dopiero początek
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Makaryna napisał:
Elise napisał:

Nie w dzisiejszych czasach
Jezeli dziewczyna ma prawo stalego pobytu, to wysyla prosty formularz do folkeregister i odpowiedz przychodzi w ciagu 3 tygodni, a pozniej wszystko "leci" automatycznie, bez kiwniecia palcem.
Rachunki przychodza na nowe nazwisko, skattekort, karty bankowe, itp...... nikogo nie trzeba informowac
Problem jedynie z paszportem, ale moze to zalatwic w czasie pozniejszym jak juz bedzie w Polsce.

Chyba ja cos nie kumam, wiec prosze o wyjasnienie tego troche jasniej.
Bedac obywatelem innego kraju niz Norwegia moge sobie pojsc do fokeregister i zmienic tam sobie nazwisko bez uprzedniego zmieniena nazwiska w swoim kraju?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok